Nas Radio LIVE
Nas Folk Radio LIVE
02.04.2018

NOVI ŠOK FACEBOOKA: Pratimo vaše pozive i SMS poruke - i sami ste krivi za to

Mnogi korisnici, koji su odlučili da napuste Facebook nakon velikog skandala sa odavanjem poverljivih informacija u koji je bio umešan, otkrili su još jednu krajnje šokantnu stvar.

Dok ljudi brišu svoje naloge kako bi zaštitili lične podatke, veliki broj njih otkrio je društvena mreža o njima zna mnogo više nego što bi želeli, uključujući tu i kompletne podatke o pozivima i SMS-porukama. Masovno napuštanje ljudi započelo je kada je otkriveno da je Facebook, bez njihovog odobrenja, podelio podatke o preko 50 miliona korisnika sa psihologom sa Kembridža, a koji su potom završili u rukama konsultantske kompanije Cambridge Analytica. Facebook se na sve načine trudi da svojim korisnicima oteža brisanje naloga, i umesto toga ih "nagovara" da ga "deaktiviraju" - u tom slučaju svi podaci ostaju na njegovim serverima. Kada neko traži da njegov nalog bude trajno obrisan, kompanija mu šalje sledeći predlog: "Možda ćete želeti da vam pošaljemo sve podatke koje Facebook ima o vama?". A ti podaci otkrivaju do koje mere Facebook sakuplja podatke o svojim korisnicima. Jedan od korisnika ove društvene mreže, Dilan Mekej, otkrio je da se među podacima koje mu je Facebook poslao nalaze i svi pozivi sa mobilnog telefona, uključujući i vreme i trajanje svakog poziva. Ali to nije bilo sve. Takođe je primetio da se među podacima koje je dobio nalaze i podaci o svakoj SMS poruci koju je ikada primio ili poslao. Ubrzo se oglasio i Facebook:

"Najvažniji deo naših servisa i aplikacija jeste da vam pomaži da se lako povežete sa drugim ljudima. Zato, prvi put kada se ulogujete preko vašeg telefona na društvenu mrežu ili neku aplikaciju za čet, vaš imenik se prebacuje na naše servere. Ovo je opcija i jasno smo sve korisnike pitali da li to žele da urade. Sve je objašnjeno u aplikaciji koju su pokrenuli. Ljudi mogu u svakom trenutku da obrišu podatke koje Facebook ima o njima i pronađu sve te podatke uz pomoć našeg Download Your Information alata". Takođe, kompanija je naglasila da korisnici mogu da zaustave ovo "skidanje" podataka i obrišu sve one koji su sačuvani isključivanjem odgovarajuće opcije u Messenger aplikaciji.

Izvor: Telegraf